Agyi eredetű látássérülés gyermekkorban

Szerzők

  • Erika Kiss
  • Judit Gombás
  • Rita Farkasné Gönczi
  • Julianna Vig

DOI:

https://doi.org/10.52092/gyosze.2021.1.2

Kulcsszavak:

agyi eredetű látássérülés, CVI, ellátás, speciális szükségletek

Absztrakt

A fejlett országokban a látássérült gyermekek körében vezető kórok az agyi eredetű látássérülés. Az angol nyelvű szakirodalom erre leggyakrabban a CVI (cortical, cognitive, esetleg cerebral visual impairment) rövidítéssel utal, ami a hazai szaknyelvben is széles körben használatos. Így a továbbiakban mi is e betűszóval utalunk az állapotra.
A CVI kutatása viszonylag újkeletű, az 1970-es években indult meg az Egyesült Államokban. Bár nemzetközi szakirodalma igen átfogó, magyar nyelven alig-alig találni a CVI tüneteit és a (gyógy)pedagógiai megsegítés módszereit leíró munkákat. Írásunkban röviden ismertetjük a gyermekkori CVI fogalmát, valamint nemzetközi és hazai prevalenciáját. Ezt követően összefoglaljuk kialakulásának lehetséges okait, majd ismertetjük a legjellemzőbb tüneteket.
A CVI okai épp annyira változatosak, mint a gyermekek tünetei és speciális szükségletei. Így egyetlen írás nem nyújthat átfogó útmutatást. E „review” célja közérthető nyelven ismertetni a CVI hátterében meghúzódó agyi elváltozásokat, és hogy ezek miként befolyásolják a vizuális feldolgozást. Olyan ismereteket osztunk meg, amelyek – a gyógypedagógus kollégákon túl – segítik a szülőket, befogadó pedagógusokat és más, CVI-vel diagnosztizált gyermekekkel dolgozó szakembereket az állapot megértésében.

Kulcsszavak: agyi eredetű látássérülés, CVI, ellátás, speciális szükségletek

##submission.downloads##

Megjelent

2021-09-15

Hogyan kell idézni

Kiss, E., Gombás, J., Farkasné Gönczi, R., & Vig, J. (2021). Agyi eredetű látássérülés gyermekkorban. Gyógypedagógiai Szemle, 49(1), 25–34. https://doi.org/10.52092/gyosze.2021.1.2

Folyóirat szám

Rovat

A gyakorlat műhelyéből