Kapcsolódási pontok a vak tanulók oktatásában és a gyógypedagógus képzésben a digitális kultúra területén

Szerzők

  • Rita Farkasné Gönczi
  • Nóra Gáspár
  • Judit Gombás
  • Emese Pajor
  • Éva Ilona Veress

DOI:

https://doi.org/10.52092/gyosze.2021.1.5

Kulcsszavak:

digitális kultúra, képzés, látássérülés

Absztrakt

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézet látássérült személyek pedagógiája és rehabilitációja szakiránya a gyógypedagógusok képzésében hangsúlyt fektet a korszerű ismereteket biztosító gyakorlatias képzésre, szoros együttműködésben a szakterület intézményeivel és szolgáltatóival. A gyógypedagógus-képzés során a szakirány új kihívásokkal szembesült a digitális kultúra gyakorlatias átadása kapcsán. A Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona intézményrendszerrel együttműködve személyes hospitálás során már másodéven hasznosítható ismereteket kapnak a hallgatók, illetve kezükbe vesznek olyan eszközöket, amelyeket a látássérült gyermekek, tanulók, felnőttek napi szinten használnak.

Jelen cikkünkben foglaljuk össze azokat a felsőoktatásban megvalósítható módszereket és eszközöket, amelyek segítik a gyógypedagógus-jelölteket a digitális kultúra speciális formájának elsajátításában és továbbadásában. Ehhez áttekintjük a vak gyermekek digitális kultúra tantárgyi oktatását és a szakirány ehhez kapcsolódó tevékenységét.

Kulcsszavak: digitális kultúra, képzés, látássérülés

##submission.downloads##

Megjelent

2021-09-15

Hogyan kell idézni

Farkasné Gönczi, R., Gáspár, N., Gombás, J., Pajor, E., & Veress, Éva I. (2021). Kapcsolódási pontok a vak tanulók oktatásában és a gyógypedagógus képzésben a digitális kultúra területén. Gyógypedagógiai Szemle, 49(1), 62–72. https://doi.org/10.52092/gyosze.2021.1.5

Folyóirat szám

Rovat

A gyakorlat műhelyéből