A családi működés és a szorongás összefüggései a tanulási motivációval tanulási zavarral küzdő tanulók körében

Szerzők

  • Györgyi Aranyos Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Berkes János Általános Iskolája, Készségfejlesztő Iskolája és Kollégiuma
  • Éva Bank ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézet

Kulcsszavak:

tanulási zavar, tanulási motiváció, iskolai szorongás, családi működés

Absztrakt

Absztrakt

Háttér és célok: Hazai és nemzetközi szinten egyre több empirikus vizsgálat fókuszál a tanulást befolyásoló affektív tényezők feltárására, ugyanakkor a tanulási zavarral küzdő tanulók affektív jellemzőire vonatkozó hazai vizsgálatokban nem bővelkedünk. Az eddigi empirikus eredmények főként a tipikusan fejlődő tanulókra összpontosítanak. Kutatási témánk a tanulási zavarral kapcsolatos új ismeretek azonosítása szempontjából fontos. Pilot vizsgálatunkban elsősorban azt kívántuk felmérni, hogy van-e különbség a tanulási zavarral küzdő tanulók és a tipikusan fejlődő tanulók tanulási motivációja, iskolai szorongása és családi működése között. Továbbá összefüggést kerestünk a tanulási motiváció és az iskolai szorongás; valamint a tanulási motiváció és a családi működés között.

Módszer: 17 tanulási zavarral küzdő és 20 tipikusan fejlődő tanuló tanulási motivációjának és iskolai szorongásának kérdőíves felmérését végeztük el, amely során a Kozéki-Entwistle-féle tanulási motivációt vizsgáló kérdőívet, illetve Sipos, Sipos és Spielberger vizsgaszorongás mérését célzó, magyarra adaptált kérdőívét használtuk. A családi működést Mányai családtipológiai kérdőívének segítségével mértük fel, amelyet a vizsgálatban résztvevő tanulók egyik szülőjével töltettünk ki.

Eredmények: A tanulási motiváció, az iskolai szorongás és a családi működés mért értékei nem különböznek a két minta között. Ugyanakkor a tanulási zavarral küzdő tanulók tanulási motivációja szignifikánsan összefügg az iskolai szorongással és a családi működéssel is. A tipikusan fejlődő tanulók esetében csak a tanulási motiváció és az iskolai szorongás között mutatkozott szignifikáns együttjárás.

Következtetések: Kismintás pilot vizsgálatunk eredményei alapot kínálhatnak további, nagyobb mintán elvégzett kutatásokhoz. Az elemszám növelésével árnyaltabb képet kaphatunk arról, hogyan befolyásolja a szorongás és a családi működés a tanulási motivációt. Noha az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált tényezőket tekintve nincs különbség a tanulási zavarral küzdő és a tipikusan fejlődő tanulók között, a motiváció alakulását eltérően befolyásolja a családi működés. 

Kulcsszavak: tanulási zavar, tanulási motiváció, iskolai szorongás, családi működés

##submission.downloads##

Megjelent

2020-06-15

Hogyan kell idézni

Aranyos, G., & Bank, Éva. (2020). A családi működés és a szorongás összefüggései a tanulási motivációval tanulási zavarral küzdő tanulók körében. Gyógypedagógiai Szemle, 48(1-2), 63–78. Elérés forrás https://ojs.elte.hu/gyogypedszemle/article/view/7469

Folyóirat szám

Rovat

Tudományos közlemények