(Újra) Együtt! Szakmai nap és gyakorlatvezetői fórum az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán

Szerzők

  • Endre Horváth ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Atipikus Viselkedés és Kogníció Gyógypedagógiai Intézet https://orcid.org/0000-0002-3199-9967

DOI:

https://doi.org/10.52092/gyosze.2022.4.16

Absztrakt

Nagy sikerrel zárult októberben egész napos rendezvényünk, amely a gyógypedagógus hallgatók gyakorlati felkészítésében nélkülözhetetlen munkát vállaló mentor kollégákat szólította meg. A szakmai nap változatos programjai a tudásmegújítás, elmélet a gyakorlatban és együttműködés kulcsfogalmak köré rendeződve alakultak ki egyedülálló kari összefogással, így az érdeklődők a 8 szakirány mellett az intézeteinkben folyó munkába is betekintést nyerhettek.
A délelőtt folyamán többek között az inkluzív intézményvezetéssel kapcsolatos workshopon, pedagógiai projektszemináriumon, a Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Programhoz1 kapcsolódó előadáson és további szakmai programokon vehettek részt az érdeklődők, ezek többségén online csatlakozással is. A Gyógypedagógiai Továbbképző Központ munkatársai segítették a gyakorlatvezető kollégákat egyénre szabott továbbképzési és ingyenes szakmai tanácsadással, de lehetőség volt az Erasmus+ ösztöndíjas tapasztalatszerzési lehetőségekkel is megismerkedni. A további programok és azok leírása elérhető honlapunkon2.
A délutáni plenáris sávban az aktuális és lezárult kutatások és azok eredményei, valamint a Karunkkal való hosszabb távú együttműködés került középpontba. „De miért is együtt?” címmel prof. dr. Könczei György, a Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet igazgatója a participatív oktatás3 hátteréről beszélt gondolatébresztő előadásában, a kutató és a kutatásának alanya közti egyenrangúságra helyezve a hangsúlyt, mely a „Semmit rólunk nélkülünk” elv megéléséből táplálkozik. Digitális támogatás autizmusban – bepillantás a DATA-rendszerbe címmel Bertók Csilla mestertanár mutatta be, hogy mi is a DATA4 és milyen módszertani-technológiai segítségek érhetők el használatának megtanulásához. A Karunkkal való hosszú távú együttműködés lehetőségeit egy pedagógus mesterprogram bemutatásán keresztül vázolta dr. Lénárt Zoltán, a Gyógypedagógiai Módszertani és Rehabilitációs Intézet adjunktusa. Ezt a gondolatot tovább fűzve a plenáris előadások sorát Csapó Beatrix, a Diverzitás Alapítvány szakmai vezetőjének előadása zárta Hortus Medicus projekt – kertterápiás képzési eszköztár kidolgozása nemzetközi együttműködéssel címmel.
A nap a szakirányos szekciókban zajló munkával zárult, ahol a kollégák főként a gyógypedagógus-képzésben részt vevő hallgatók gyakorlati felkészítéséhez kapcsolódó témákkal foglalkoztak, mint például a gyakorlati követelmények és útmutatók, hallgatói tapasztalatok és visszajelzések, a pedagógiai tervezés, tanterveink, valamint a páros terepgyakorlat kérdései.
A nyár óta zajló szervezés elején látható volt, hogy nagy az érdeklődés a jelenléttel zajló esemény iránt a több éves online időszakot követően. Karunkon 142 kolléga vett részt a különféle programokon, de az online kapcsolódási lehetősséggel is közel száz fős hallgatóság élt szerte az országból. Régi, új és leendő gyakorlatvezetőink mellett a gyakorlati színteret biztosító intézmények vezetői is bekapcsolódtak a programokba. A visszajelzések alapján szakmai napunk résztvevői igazi elmélyült tudásmegosztás és párbeszéd részesei voltak, sok élménnyel és új tudással töltekezhettek a teltházas programokon.
Köszönjük a rengeteg tudást, ötletet, élményt és visszajelzéseket, amelyekkel gazdagodhattunk. Reméljük, hogy ez a nap hagyománnyá válik és a következő évben ismét találkozunk.

##submission.downloads##

Megjelent

2022-12-15

Hogyan kell idézni

Horváth, E. (2022). (Újra) Együtt! Szakmai nap és gyakorlatvezetői fórum az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán. Gyógypedagógiai Szemle, 50(4), 251–252. https://doi.org/10.52092/gyosze.2022.4.16

Folyóirat szám

Rovat

Figyelő