Az apa szerepe a kisgyermek életében

Szerzők

  • Szidónia Anna Benedek
  • László Dorner

DOI:

https://doi.org/10.31074/gyntf.2015.2.1.14

Kulcsszavak:

apa szerepe, kisgyermek, játéktevékenységek, szülői szerepmegosztás, nemi különbségek

Absztrakt

Háttér és célok: Jelen tanulmány a történeti áttekintést követően egy friss empirikus kutatás segítségével kísérel meg választ adni egy évezredek óta aktuális, ugyanakkor napjainkban kiemelten fontossá váló kérdésre: Mi az apa szerepe napjainkban? Milyen szerepet tölt be jelenléte a kisgyermek életében? Ezen kérdések mellett a hagyományos nemi szerepelvárások jellegzetességeinek vizsgálata is indokolt: Mit gondolnak a bölcsődei ellátást igénybe vevő édesapák a saját családi és gyermeknevelési feladatrendszerükről, milyen tevékenységeket tartanak inkább az édesanya, és miket inkább az édesapa feladatának? Milyen játéktevékenységeket preferálnak kisgyermekeikkel, és fontosnak tartják-e, hogy gyermekük hasonló tevékenységek iránt mutasson érdeklődést, mint ők?

Módszer és minta: A vizsgálatba 101 édesapát vontunk be, akik egy általunk kidolgozott önkitöltős kérdőívet töltöttek ki. A minta 80%-ának gyermeke bölcsődei ellátást vesz igénybe.

Eredmények: A jelen mintában szereplő édesapák a hagyományos nemi szerepelvárásokat továbbra is fontosnak tartják, így az anyagi biztonság megteremtését elsődleges feladatuknak tekintik, míg a nők tekintetében a gyermeknevelést és -gondozást tartják elsődlegesnek, ugyanakkor saját feladataik között is az elsők között említik a gyermekgondozást, így feltételezhetjük, hogy a „modern apák” korában a szeretetteljesebb, gondoskodóbb apai szerep is egyre jobban integrálódik szereprepertoárjukba. Láthatjuk továbbá azt is, hogy a fiúgyermeket nevelő apák számára fontosabb a gyermekük hasonló érdeklődési köre, illetve, hogy az apák továbbra is preferálják a hevesebb, „férfiasabb” játéktevékenységeket gyermekeikkel, mint a birkózás és az építő játékok.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

##submission.downloads##

Megjelent

2015-09-10

Hogyan kell idézni

Benedek, S. A., & Dorner, L. (2015). Az apa szerepe a kisgyermek életében. Gyermeknevelés Tudományos Folyóirat, 3(2), 1–14. https://doi.org/10.31074/gyntf.2015.2.1.14

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok