Tapasztalataink egy BPD-s gyermek kineziotape terápiájáról

Szerzők

  • Katalin Ádám-Dér
  • Dóra Bernolák ELTE Gyakorló Óvoda és EGYMI

DOI:

https://doi.org/10.52092/gyosze.2023.2.5

Kulcsszavak:

halmozottan sérült, kineziotape, bronchopulmonális diszplázia, véroxigénszint

Absztrakt

Cikkünkben egy koraszülött, halmozottan sérült, Bronchopulmonális diszpláziával (BPD) élő kislány kineziotape technikával történő terápiájáról számolunk be. Bemutatjuk a gyermek életútját, különös fókuszban a tüdőbetegséggel, illetve az ezzel járó nehézségekkel.

Az alkalmazott technikáról is adunk egy ismertetőt. Leírjuk, hogy hogyan jutottunk el arra a döntésre, hogy kipróbáljuk az alkalmazását, ezt milyen módon tettük, hogyan tettük mérhetővé a tapasztalatainkat. Írunk a felmerülő dilemmáinkról, és ezek megválaszolásáról. Végül adunk egy kitekintést, hogy milyen más esetekben találtuk hasznosnak ugyanezt a terápiát. Cikkünket ketten írtuk: a gyermek édesanyja és gyógypedagógusa.

Munkánkat nagyon szoros együttműködés, közös gondolkodás és egyenrangú partneri viszony jellemzi. A cikk egyes részeinél jelöltük, hogy melyikünk írta, így követhető a szülő/szakember nézőpont.

Kulcsszavak: halmozottan sérült, kineziotape, bronchopulmonális diszplázia, véroxigénszint

##submission.downloads##

Megjelent

2023-06-15

Hogyan kell idézni

Ádám-Dér, K., & Bernolák, D. (2023). Tapasztalataink egy BPD-s gyermek kineziotape terápiájáról. Gyógypedagógiai Szemle, 51(2), 209–221. https://doi.org/10.52092/gyosze.2023.2.5

Folyóirat szám

Rovat

A gyakorlat műhelyéből

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei