Etikai nyilatkozat

A Távol-keleti Tanulmányok teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy működése során betartsa, képviselje és terjessze a legszigorúbb etikai elveket. A Core Practices of the Committee on Publication Ethics (COPE) elemeivel összhangban a folyóirat által alkalmazott eljárásokban részt vevő szerzők, szerkesztők, bírálók és további szereplők szigorúan kötelesek tartani magukat az alábbi elvekhez, továbbá arra kérjük őket, hogy minden kapcsolódó tevékenységük során kövessék a COPE ajánlásait.

Bírálati folyamat

A folyóirathoz benyújtott tanulmányok kettős vak bírálati folyamaton mennek keresztül. Minden benyújtott kéziratot két bíráló értékel. A szerzők és a bírálók között a szerkesztők közvetítenek minden információt és üzenetet. A bírálók személyét soha nem hozzák nyilvánosságra.

A szerzők

A szerkesztők

A bírálók

A kiadó

Az etikai alapelvek megsértésének kezelése

Amennyiben felmerül, hogy valaki a fenti elvek valamelyikét megsértette, az esetet pontosan dokumentálni kell, ki kell vizsgálni, a felelős érintetteket pedig azonnal értesíteni kell, megadva a feltételezhetően hibás félnek a méltányos lehetőséget, hogy álláspontját ismertesse.

Enyhébb esetben a bizonyított hibát ki kell javítani, azt pedig, aki a hibát elkövette, figyelmeztetni kell, hogy tartózkodjon az etikátlan magatartástól. Súlyos esetben az érintett kézirat megjelentetését az első lépéstől felül kell vizsgálni. Az etikai vétség súlyától függően jogi lépések is következhetnek.