Etikai nyilatkozat

A Távol-keleti Tanulmányok teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy működése során betartsa, képviselje és terjessze a legszigorúbb etikai elveket. A Core Practices of the Committee on Publication Ethics (COPE) elemeivel és a Council of Science Editors ajánlásával (Recommendations for Promoting Integrity in Scientific Journal Publications) összhangban a folyóirat által alkalmazott eljárásokban részt vevő szerzők, szerkesztők, bírálók és további szereplők szigorúan kötelesek tartani magukat az alábbi elvekhez, továbbá arra kérjük őket, hogy minden kapcsolódó tevékenységük során kövessék a COPE ajánlásait.

Bírálati folyamat

A folyóirathoz benyújtott tanulmányok kettős vak bírálati folyamaton mennek keresztül. Minden benyújtott kéziratot két bíráló értékel. A szerzők és a bírálók között a szerkesztők közvetítenek minden információt és üzenetet. A bírálók személyét soha nem hozzák nyilvánosságra.

A szerzők

A szerkesztők

A bírálók

A kiadó

Az etikai alapelvek megsértésének kezelése

Amennyiben felmerül, hogy valaki a fenti elvek valamelyikét megsértette, az esetet pontosan dokumentálni kell, ki kell vizsgálni, a felelős érintetteket pedig azonnal értesíteni kell, megadva a feltételezhetően hibás félnek a méltányos lehetőséget, hogy álláspontját ismertesse.

Enyhébb esetben a bizonyított hibát ki kell javítani, azt pedig, aki a hibát elkövette, figyelmeztetni kell, hogy tartózkodjon az etikátlan magatartástól. Súlyos esetben az érintett kézirat megjelentetését az első lépéstől felül kell vizsgálni. Az etikai vétség súlyától függően jogi lépések is következhetnek.

Nincs publikációs költség
Az egyenlőség elvén alapuló publikációs politikáját követve a Távol-keleti Tanulmányok semmiféle díjat nem ró szerzőire a cikkek kezelése, benyújtása, publikálása fejében. Minden írás, amely a folyóiratban megjelenik, publikálása után azonnal ingyenesen hozzáférhető.