Előszó

Szerzők

  • Kosztasz Rosta ELTE BTK

Absztrakt

Nem várt fordulat volt, amikor több mint egy év kihagyás után 2016 végén az Elpis feloszlott szerkesztősége helyébe új lépett. Mindenekelőtt azoknak tartozunk köszönettel, akik ezt az újraalakulást lehetővé tették. A folyóirat így 2017-től az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola lektorált, időszaki lapjaként működik tovább. A lap profilja ennek megfelelően módosult: egyrészt a szerkesztőség kész közölni minden olyan írást, ami a filozófiatudomány alá sorolható, másrészt a szerzők köre nem korlátozódik többé hallgatókra. A periodikát doktoranduszok, illetve fiatal kutatók szerkesztik, a szerkesztőbizottságot a doktori iskola oktatói alkotják. A pontos névsor az impresszumban olvasható. A szerzők körének kibővítése mellett a folyóirat fontos célja továbbra is a tehetséggondozás, fórumot biztosítani a filozófiatudomány területéhez tartozó fiatal kollégák számára. A lapszámok online az elpis.hu oldalon és nyomtatásban is megjelennek évi két, esetleg három alkalommal, a szakmai színvonalat előre meghatározott lektorálási folyamat (double-blind peer review) biztosítja, ami minden esetben két, már doktori címmel rendelkező bíráló felkérését jelenti.

Kiadványaink gerincét négy rovat fogja alkotni. A fő, tematikus rovatot az éves felhívásunkban megadott témák köré kívánjuk felépíteni. Évente két témát tervezünk a szerzők számára felajánlani. A Kratér rovat tematikus megkötés nélkül várja a tanulmányokat, míg a Kritérion könyvkritikákat és vitairatokat közöl. A tervezett Szkopé rovat olyan hosszabb, hiánypótló tanulmányokat kíván publikálni, melyek a magyar irodalomban csak utalásszerűen tárgyalt elméleteket mutatnak be.

Reméljük, hogy az új folyam legalább annyi számot él meg és annyi hasznot hajt, mint elődje.

##submission.downloads##

Megjelent

2017-04-01

Hogyan kell idézni

Rosta, K. (2017). Előszó. Elpis Filozófiatudományi Folyóirat, 10(1), 3. Elérés forrás https://ojs.elte.hu/elpis/article/view/7727

Folyóirat szám

Rovat

Előszó