Mi a „fizikai”? Kísérletek a „fizikai” fogalmának meghatározására a kortárs fizikalizmusvitában

Szerzők

  • Miklós Márton ELTE ÁJK

DOI:

https://doi.org/10.54310/Elpis.2019.1.5

Kulcsszavak:

fizikai, fizikalizmus, fizikalizmusvita, analitikus filozófia

Absztrakt

A kortárs fizikalizmus szerint a világon minden létező fizikai természetű. Nem világos ugyanakkor, pontosan hogyan is kell értenünk a „fizikai” tulajdonság fogalmát. Igaz ugyan, hogy a mai fizikalizmus a hagyományos materializmus szellemi örököse, a fizikatudomány fejlődésével azonban az anyagszerűség hagyományos koncepciója idejétmúlttá vált. Úgy tűnik, nem kötelezhetjük el magunkat a priori módon, az empirikus kutatásoktól függetlenül semmilyen meghatározás mellett, ami viszont a fizikalista tézis kiüresedésével fenyeget.

Tanulmányomban a „fizikai” fogalmának meghatározására vállalkozó legismertebb kortárs kísérleteket fogom bemutatni, a mellettük és ellenük szóló érvekkel együtt. Tárgyalom a fizikai elméletekre alapozó elméletalapú megoldásokat, amelyek a fizikatudományra bízzák a „fizikai” fogalmának meghatározását. Bemutatom még a paradigmatikus példák módszerén alapuló, és az úgynevezett via negativa elméleteket. Az előbbi a hétköznapokban tipikusan fizikainak tekintett tárgyakon, az utóbbi a mentális jelenségeken keresztül igyekszik meghatározni a fogalmat. A tanulmány végén pedig kísérletet teszek arra, hogy a fizikalizmus két különböző értelmének elkülönítése révén magyarázatot nyújtsak a meghatározási kísérletek kudarcára.

##submission.downloads##

Megjelent

2019-04-01

Hogyan kell idézni

Márton, M. (2019). Mi a „fizikai”? Kísérletek a „fizikai” fogalmának meghatározására a kortárs fizikalizmusvitában. Elpis Filozófiatudományi Folyóirat, 12(1), 79–106. https://doi.org/10.54310/Elpis.2019.1.5