A perspektíva ereje. Diszkrimináció a férfiakkal szemben

Szerzők

  • Virág Véber ELTE BTK

DOI:

https://doi.org/10.54310/Elpis.2021.1.5

Kulcsszavak:

előítélet, sztereotípia, sztereotípia-fenyegetettség, társadalmi nem, feminizmus, etika

Absztrakt

Az embereknek tudatos meggyőződésük, értékrendjük és hozzáállásuk ellenére gyakran vannak előítéleteik, amelyek befolyásolják a viselkedésüket – ilyenek például a nemi előítéletek is. Tanulmányomban arra mutatok rá, hogy nem csak a nőket érintik nemi előítéletek, hanem a férfiakat is a nemek bináris vonatkozásában: a nők elleni diszkrimináció felszámolásának egyik fontos aspektusa, hogy foglalkoznunk kell a férfi előítéletekkel is. Írásomban elsősorban a sztereotípia-fenyegetettség fogalmára, és Stacey Goguen gondolataira támaszkodom. Rámutatok arra, hogy azzal, hogy az ellenséges és a jóindulatú szexizmus hagyományos szerepeket ír elő mind a férfiak, mind a nők számára, mindkettő problematikus lesz a diszkrimináció elleni harcban. Továbbá megvizsgálom a férfiakra vonatkozó sztereotípiákat, és azok implikációit a férfiak önképére, valamint általában a nemi viszonyokra vonatkoztatva.

A nemi értékítéletek és egyenlőtlenségek rendszerét fontos úgy látni, mint ami a férfiakat is érinti. A férfiak nézőpontja azért bír kiemelt jelentőséggel, mert a nemek közötti egyenlőség problémáját mindkét nemre vetítve kell vizsgálni, és integrált megoldást kell találni. A feminizmus nem lesz sikeres, ha csak és kizárólag a nők egyenlőségéért és a nőkkel szembeni előítéletek felszámolásáért küzd.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-04-01

Hogyan kell idézni

Véber, V. (2021). A perspektíva ereje. Diszkrimináció a férfiakkal szemben. Elpis Filozófiatudományi Folyóirat, 14(1), 59–70. https://doi.org/10.54310/Elpis.2021.1.5

Folyóirat szám

Rovat

Tematikus