Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz bemutatása

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.31400/dh-hun.2021.4.3530

Kulcsszavak:

szöveg- és adatbányászat, természetesnyelv-feldolgozás, többnyelvű kutatási eszköz, metaadat, szemantikus adatgazdagítás

Absztrakt

E dolgozat célja, hogy bemutassa az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz működéséhez kapcsolódó munkafolyamatot és a különböző elemzőfunkciókat. A webes alkalmazás segítségével nagy mennyiségű metaadatot és szöveget lehet feldolgozni és kritikusan elemezni adatvezérelt, mesterséges intelligenciával és természetesnyelvfeldolgozásos technológiákkal támogatott módszerekkel és eszközökkel. Az AVOBMAT szöveg- és adatbányászati eszköz újdonságai a következők: (i) számos nyelven képes előfeldolgozni, (szemantikusan) gazdagítani és elemezni metaadatokat és szövegeket; (ii) a beépített funkciók lehetőséget biztosítanak a szoros és távoli olvasásra egyaránt; (iii) egy felhasználóbarát, interaktív grafikus felületen integrál metaadat és szövegelemzéssel kapcsolatos kutatási eszközöket. A platformfüggetlen alkalmazás elsősorban olyan felhasználók számára lett kifejlesztve, akik nem rendelkeznek programozási ismeretekkel. Az egyszerűen használható felület interaktív paraméterbeállítást és vezérlést biztosít a normalizálást is támogató előfeldolgozástól az analitikai szakaszokig. A felhasználók interaktív módon kísérletezhetnek az elemzések különböző beállításaival a munkafolyamat során. Ezáltal az AVOBMAT segít felismerni a számítógépes szöveg- és adatelemzés episztemológiai kihívásait, korlátait és erősségeit, valamint kritikus módon értelmezni az alkalmazott módszereket és eredményeket.

Megjelent

2021-12-31

Hogyan kell idézni

Péter, Róbert, Zsolt Szántó, Vilmos Bilicki, és Gábor Berend. 2021. „Az AVOBMAT (Analysis and Visualization of Bibliographic Metadata and Texts) többnyelvű kutatási eszköz bemutatása”. Digitális Bölcsészet, sz. 4 (december):M:3-M:28. https://doi.org/10.31400/dh-hun.2021.4.3530.

Folyóirat szám

Rovat

Műhely