Metaadat

Szerzők

  • Matthew L. Jockers
  • Gergely Labádi Szegedi Tudományegyetem

DOI:

https://doi.org/10.31400/dh-hun.2018.1.242

Kulcsszavak:

makroanalízis, metaadat, távoli olvasás, szoros olvasás, ír-amerikai irodalom

Absztrakt

A Macroanalysis: Digital Methods and Literary History című könyv 5. fejezete azt kísérli meg bebizonyítani, hogy a bibliográfiai és demografikus metaadatok számítógépes módszerekkel történő elemzése lehetővé teszi irodalomtörténeti narratívák újraértékelését vagy átírását. A fejezet bemutatja, hogy irodalomtörténeti korszakok és trendek gondolatébresztő perspektívákba helyezhetők a könyvszintű metaadatok – könyvcímek, szerző származása, publikáció dátuma, kitalált helyszín és időpont stb. – makroelemzésével. Az ír-amerikai irodalomhoz kötődő metaadat-adatbázis hasznosításával a szerző újraértékeli az eddig elfogadott ír-amerikai irodalomtörténeti narratívát és egy alternatív perspektívába állítja Charles Fanning elméletét az ír-amerikai írók „elveszett generációjáról.” A metaadatok kontextust teremtenek Fanning irodalomtörténeti olvasatához, és azt sugallják, hogy az ír-amerikai irodalom történetére vonatkozó tudományos feltételezések a szerzők egy homogén csoportjának kisszámú művének elemzésén alapulnak. Absztraktabban fogalmazva a fejezet amellett érvel, hogy a hagyományos irodalomtudósok tévesen gondolják, hogy a nagy merítésen
alapuló elemzések helyettesíteni szeretnék a szoros olvasást. Éppen ellenkezőleg, a metaadatok makroelemzése kizárólag a szükséges kontextust teremti meg a szoros olvasáshoz, és új kérdések felvetéséhez, az irodalomtörténet új perspektíváinak megalkotásához járul hozzá.

##submission.downloads##

Megjelent

2018-09-19

Hogyan kell idézni

Jockers, Matthew L., és Gergely Labádi. 2018. „Metaadat”. Digitális Bölcsészet, sz. 1 (szeptember):83-108. https://doi.org/10.31400/dh-hun.2018.1.242.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok