Hálózatok a 16–17. századi album amicorumokban

Az 1500 és 1700 közötti hungarika jellegű emlékkönyvbejegyzések hálózatelemzése az Inscriptiones Alborum Amicorum adatbázis alapján

Szerzők

  • Anita Markó

DOI:

https://doi.org/10.31400/dh-hun.2018.1.152

Kulcsszavak:

album amicorum, emlékkönyv, értelmiségi hálózatok, 16-17. század, hálózatkutatás, hálózatelemzés, kora újkor

Absztrakt

Az album amicorumok bejegyzései nem csak a filológiai elemzésre vagy egyes személyek biográfiai adatainak pontosítására adnak lehetőséget. A forráscsoport magában hordozza a hálózatként való interpretálás lehetőségét, a bejegyzések által összekapcsolódó hálózat vizsgálatát. Elemzésemben a szegedi működtetésű Inscriptiones Alborum Amicorum adatbázis anyagát használva az 1500 és 1700 közötti hungarika jellegű inscriptiók bejegyzőiből és albumtulajdonosaiból álló hálózat vizsgálatára teszek kísérletet. A hálózati modell adaptálását módszertani kísérletnek szánom. A legfőbb kérdésem az, hogy a hálózattudomány interdiszciplináris kerete és a társadalmi hálózatelemzés (matematikai és informatikai) eszközei miként használhatóak egy művelődéstörténeti korpuszra; feltárható-e a hálózati modell használatával a bejegyzők közötti, bejegyzések általi kapcsolódások mintázata, s hogy a megközelítésmód hozzájárulhat-e a már ismert adatok alapján új vagy eddig esetleg rejtőző jelenségek, filológiai, biográfiai részletek megvilágításához. Az elemzés során több mint 4000 bejegyzés adatait vizsgáltam, több időkeretben és bontásban. A vizsgálatban alkalmazott hálózatos elrendezés és elemzés rámutat olyan kiemelt értékű szereplőkre, elkülöníthető csoportokra, amelyek egy nagyobb, lineáris elrendezésű adathalmazban megbújhatnak. A hálózati modell pedig lehetőséget ad arra, hogy felfedhetővé váljanak gyenge kapcsolatok, ezáltal új kontextusban lássuk az album amicorumok eddig ismert bejegyzéseit.

##submission.downloads##

Megjelent

2018-09-19

Hogyan kell idézni

Markó, Anita. 2018. „Hálózatok a 16–17. Századi Album Amicorumokban: Az 1500 és 1700 közötti Hungarika Jellegű emlékkönyvbejegyzések hálózatelemzése Az Inscriptiones Alborum Amicorum adatbázis alapján”. Digitális Bölcsészet, sz. 1 (szeptember):55-82. https://doi.org/10.31400/dh-hun.2018.1.152.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok