Rekordoldali médiamegjelenítés a DSpace 7-ben

Szerzők

  • Tamás Kiss Monguz Információtechnológiai Kft./Qulto International; Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Bölcsészeti Központ
  • Zoltán Kanász-Nagy Monguz Információtechnológiai Kft./Qulto International

DOI:

https://doi.org/10.31400/dh-hun.2020.3.1475

Kulcsszavak:

DSpace 7, szoftverfejlesztés, médiamegjelenítés, médialejátszás, repozitórium, Angular 10

Absztrakt

Közgyűjtemények és kutatói közösségek részéről az elmúlt évek során növekvő igény mutatkozott nyílt forráskódú, könnyen telepíthető, testre szabható és üzemeltethető repozitóriumi megoldásokra. A digitális objektumok tárolására, valamint repozitálására vonatkozó elvárások kielégítésére megfelelő megoldásokat nyújt a DuraSpace nevű, not-for-profit közösség által 2002 óta fejlesztett repozitóriumi szoftver, a DSpace jelenlegi, hetes számú verziója. A DSpace 7 azonban egyelőre csak béta verzióban érhető el és olyan hiányosságokkal rendelkezik, amelyek megoldása az általunk kiszolgálni kívánt intézményi igények sürgőssége miatt nem várhatott a DuraSpace fejlesztői által meghatározott ütemterv szerinti implementációkra. Ezek közé tartozott a médiamegjelenítés és -lejátszás hiánya, melyek pótlására a cikk szerzői, valamint kollégáik (Tápai-Kovács Annamária webdizájner és Sipos Dániel szoftverfejlesztő) vállalkoztak, felajánlva a létrejött kódot a DuraSpace közösség, és így a DSpace 7 kódbázisa számára. A cikk a DuraSpace-szel megvalósult együttműködés rövid történetét tárgyalja és a vonatkozó fejlesztés médiatípusonkénti kódrészleteit adja közre.

Megjelent

2020-12-31

Hogyan kell idézni

Kiss, Tamás, és Zoltán Kanász-Nagy. 2020. „Rekordoldali médiamegjelenítés a DSpace 7-Ben”. Digitális Bölcsészet, sz. 3 (december):L:3-L:17. https://doi.org/10.31400/dh-hun.2020.3.1475.

Folyóirat szám

Rovat

Labor