Adalékok régi bospor(os) ételnevünk történetéhez

Szerzők

  • Tamás Forgács Szegedi Tudományegyetem, Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Magyar Nyelvészeti Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.18349/MagyarNyelv.2023.2.195

Kulcsszavak:

régi ételnevek, etimológia, hangváltozás, jelentésváltozás

Absztrakt

A régi magyar konyhának egyik kedvelt étele volt a bospor, illetve bosporos nevű mártásféle. A mára már csaknem kihalt szó már a 16. század óta kimutatható nyelvünkből, a tanulmány számos forrást mutat be, amelyekben megjelenik. Első előfordulásaiban többnyire borspor, illetve borsporos alakban találjuk, ezért valószínűsíthető, hogy ebből a szóösszetételből származik, s hangváltozások nyomán jött létre az étel későbbi bosporos, bocsporos, majd népetimológiával a bocskoros megnevezése. Több szerző ugyan kételkedik ebben az etimológiában, de érveik nem eléggé meggyőzőek, ezért a tanulmány amellett érvel, hogy amíg komolyabb cáfolat nem kerül elő, fogadjuk el az eddigi eredetmagyarázatot. Ugyanakkor viszont a közlemény nem tartja túl szerencsésnek a mai magyar szótárak megoldásait a szóalakok lemmatizálást illetően.

##submission.downloads##

Megjelent

2023-07-25

Folyóiratszám

Rovat

Szó- és szólásmagyarázatok