BESZÁMOLÓ KERESE TIBOR „SOMOGY MEGYE TELEPÜLÉSRENDSZERÉNEK FEJLŐDÉSE TÉRSZERKEZETI ÉS DEMOGRÁFIAI ASPEKTUSBÓL” CÍMŰ DOKTORI ÉRTEKEZÉSÉNEK VÉDÉSÉRŐL

Szerzők

  • Gábor Pirisi

Absztrakt

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán jogelődjeivel együtt 1994 óta mű­ködő Földtudományok Doktori Iskola, amely a néhai Tóth József professzor úr ta­lán kedvenc „szellemi gyermeke” volt, felállása óta száznál is több PhD-fokozat oda­ítélésére tett javaslatot a kari és az egyetemi illetékes bizottságok felé. Szűkebb szak­területem iránti elfogultságom kapcsán mondhatom, hogy ezek között számos te­le­pülésföldrajzi ihletettségű akadt, és szerencsére voltak közöttük valóban igen kiváló mun­kák is. 2012. december 13-án szintén egy olyan értekezés nyilvános védésére gyűlt össze a Dövényi Zoltán professzor úr által vezetett bizottság, amelyre a fenti két kri­té­rium érvényes.

Kerese Tibor publikációs listájának tanúsága szerint 2000-ben kezdett foglalkozni So­mogy megye településhálózatának kérdéseivel. A doktori értekezések körében is igen tekintélyesnek számító „kihordási idő” érthetővé válik, ha megjegyezzük, hogy a je­lölt a múltból ismerős, és a pedagógus-életpálya modell által újra meghonosítani kí­vánt, manapság igen ritka „tudós-tanár”, avagy kutatótanár kategóriába sorolható pá­lya­futást jár be, hiszen főállásában mind a mai napig a kaposvári Munkácsy Mihály Gim­názium és Szakközépiskola tanára. Késlekedésének másik oka pedig utólag az op­po­nens számára nyilvánvalóan az volt, hogy a jelölt nagyjából három disszertációra is ele­gendő kutatást végzett el, mire a végül 233 oldalasra hízott értekezés végére kirakta az utolsó pontot.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-12-02

Folyóirat szám

Rovat

Beszámoló