EGY FÖLDTANI KUTATÁS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI EREDMÉNYE: KITÖRŐ SIKER

FÜLÖP JÓZSEF (1927-1994) GEOLÓGUS, AKADɬMIKUS, BÜK VÁROS POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA

Szerzők

  • Sándor Németh
  • György Lovász

Absztrakt

Fülöp József az egyik megtestesítője volt annak a geológusnak, akinek eredményeit a ter­mészetföldrajz, mint rokon tudomány, legfőképpen a geológiai középkor egyik sza­ka­sza (kréta) felszínfejlődésének rekonstruálásakor fel tud használni. Fülöp ered­mé­nyei a településföldrajzi folyamatokat is determinálták, hiszen munkássága például Bük esetében alapvetően meghatározta a helyi társadalom fejlődésének irányát. Te­vé­keny­sége tehát a településföldrajzi kutatásokat is támogatta.

Ismerve és elfogadva azt a tudományrendszertani felfogást, hogy a földrajz egy­i­de­jű­leg természet- és társadalomtudomány (Tóth J. 2002, p. 19), vállalkozunk arra, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Társadalomföldrajz Tanszéke által 2012-ben el­in­dí­tott, kifejezetten a társadalomföldrajz egyik résztudománya, a településföldrajz mű­ve­lő­inek szakmai folyóiratában, a Településföldrajzi Tanulmányokban egy geológusról, ne­vezetesen néhai Fülöp Józsefről emlékezzünk meg. Mindezt több okból tesszük.

Egyrészt a településföldrajzot „a településekkel, azok kialakulásával, fejlődésével, a te­le­­lést alkotó egyes alrendszerek bizonyos tulajdonságaival, valamint a települések horizontális és ver­ti­­lis térbeli kapcsolatrendszereivel foglalkozó tudományág”-nak tekintjük (Pirisi G. – Tró­csányi A. 2010). A településföldrajz egyik fő vizsgálati célja genetikai jellegű, vagy­is azt te­szi megismerés tárgyává, hogy milyen tényezők hozták létre, emelték ki a te­le­pü­lés­há­lózat egyes elemeit, azaz a településeket. Cholnoky Jenő által bevezetett helyi-, il­let­ve helyzeti energia fogalompár is megerősíti a földrajz kettős jellegét, Janus-ar­cú­sá­gát, hi­szen a településképző és –formáló erőket két csoportra osztja: az abszolút föld­rajzi hely­zetből származó helyi és a relatív helyzetből származó helyzeti en­er­gi­ák­ra. Te­kin­tet­tel arra, hogy az előbbi elsősorban a természeti, az utóbbi pedig társadalmi meg­ha­tá­rozottságú, egy település fejlődésének minél teljesebb igényű bemutatásához mind­két szempont egyformán fontos, különösen akkor, ha a szinergiahatásban a ter­mé­szeti té­nyezők (pl. ásványkincsek) a meghatározók.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-12-02

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek