A tudomány jövője az átláthatóság

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.21862/HagyKihiv_2018.27

Absztrakt

Az Open Science, avagy Nyilvános Tudomány egy mozgalom arra, hogy a tudományos kutatás és eredményei átláthatók és hozzáférhetők legyenek. Az Open Access és Open Data könyvtárosokat is érintő célja a mozgalomnak. A tudományos közleményekhez való nyílt hozzáférés központi jelentőségű, ha csökkenteni szeretnénk a társadalmakon belüli és társadalmak közötti egyenlőtlenséget a tudás megszerzésének terén. A preprint módszer egy kevéssé ismert, de hatékony módszere annak, hogy eredményeinket, gondolatainkat a szélesebb közönséghez a végleges publikálásnál korábban eljuttathassuk. Az Open Science mozgalom másik célkitűzése az, hogy amikor lehetőség van rá, a kutatók osszák meg adataikat, elemzési kódjaikat, mérési módszereiket. A kihívásokat itt részben a tapasztalatlanság, részben pedig a szakszerű adattárolási és adatkezelési gyakorlatok hiánya okozza. A könyvtárosok egy új csoportja, az adatkönyvtárosok (data librarians) mindezekben próbálják a kutatókat támogatni.

Open Science is a movement to make the results of scientific research open and transparent. The Open Access and Open Data aims of this movement are relevant for librarians as well. Making scientific publications openly accessible has central importance if our aim is to reduce the level of inequality within and between societies regarding the access to knowledge. Preprints are less known, but effective methods to communicate our results and thoughts to the broader audience before the final publication of our work. Another aim of the Open Science movement is to make scientists share their data, code, and research methods. The challenges here are partly the inexperience and partly the lack of proper data storage and data management practices. A new branch of librarians, the data librarians, try to assist researchers to achieve these aims.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

##submission.downloads##

Megjelent

2019-10-07

Hogyan kell idézni

Aczél, B. (2019). A tudomány jövője az átláthatóság. Hagyományok és kihívások, 27–32. https://doi.org/10.21862/HagyKihiv_2018.27

Folyóirat szám

Rovat

A felsőoktatási könyvtárak stratégiai, fejlesztési irányai