A Meiji-kori japán nyelv forrásai – A gyorsírásos átiratok (II.) - Albeker, András Zsigmond (Távol-keleti Tanulmányok, 2019)
A gyorsírásos átiratok értékes forráscsoportnak számítanak a japán nyelvtörténet kutatásában, valamint információval szolgálhatnak még a korabeli nyelvről a korabeli gyorsírástankönyvek, rövidítésjegyzékek is. Azonban az átiratok nyelvtörténeti forrásként való felhasználásakor figyelembe kell venni, hogy azokban a gyorsíró figyelmetlenségéből és tapasztalatlanságából származó hibák valamint a gyorsírásjelek korlátai mellett tudatos változtatások is kimutathatók, mely által az elhangzott beszéd és a végleges, megjelent szöveg eltérő mértékben ugyan, de eltávolodhatott egymástól.