A karate megismerésének tíz cikkelye: Itosu Ankō levelének fordítása és elemzése - Gottner, Richárd Gábor (Távol-keleti Tanulmányok, 2022)
A karate az egyik legnépszerűbb harcművészet a világon, ám ennek ellenére nincs évszázadokra visszatekintő, részletesen dokumentált történelmi múltja. Az addig főleg titokban gyakorolt okinawai karate publikus oktatását a XX. század első felében kezdték meg a kor elismert mesterei, ennek megfelelően pedig az első írott források, szakirodalmi munkák megjelenése szintén erre az időszakra tehető. Ennek egyik legkorábbi forrásdokumentuma Itosu Ankō levele, amelyet az Okinawa Prefektúrai Tanulmányi Hivatal részére nyújtott be, a karate iskolai tantárggyá tételének céljából. Ez az egyik, ha nem a legelső fennmaradt dokumentum a karate történetéről, céljáról és edzésmódszertanáról. Jelen tanulmány ennek a levélnek a magyar filológiai fordítását és elemzését tűzte ki célul, vizsgálva a klasszikus irodalomnak a szerzőre gyakorolt hatását, valamint a szövegben leírtak kontextusba helyezését történelmi, filozófiai, sportpedagógiai, egészségtani és pszichológiai vonatkozásban.