Introduction to the Mongolian Kinship Terminology in Inner Mongolia On the Example of Qarčin-Tümed Dialect - (UYANGA), WUYINGGA (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
A rokonsági terminológia a rokonsági rendszer megjelenése a nyelvben. A rokonság házasság és családi kapcsolatok révén jön létre. Az e rokoni kapcsolatok terminológiája fokozatosan kristályosodott ki az idő múlásával. A történeti fejlemények és hatások révén a mongol rokonsági terminológia bővült és részletesebbé vált a 13. századtól napjainkig. A kölcsönszavak a különböző nyelvekkel való érintkezés szükségszerű eredményei, ez a folyamat pedig a mongol rokonságterminológiára is hatással volt. Belső-Mongólia dialektusait a kínai nyelv befolyásolta, ez pedig a rokonságterminológiában is megfigyelhető. Ez nem áll Mongóliára és Oroszországra (ahol a kalmükök és a burjátok élnek). A jelen tanulmány három szempontot vesz figyelembe. Először is bemutatja a mongol rokonsági rendszert. Másodszor rámutat a rokonságterminológia különbségeire a középmongol és a mai mongol között. Harmadszor, bemutatja egy belső-mongol dialektus rokonságterminológiáját.