Education and ‘Civilization’: Westernisation through Centralisation and the Concept of Women’s Education in Late 19th Century Japan - Takó, Ferenc (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
A japán oktatási rendszer Meiji-kori átalakulásáról szóló tanulmányok gyakran hangsúlyozzák a reformok intenzitását és átfogó jellegét. A jelen tanulmány keretében röviden összefoglalom ezen átalakulás központi elemeit, majd az oktatást érintő Meiji-kori diskurzusban megjelenő feszültséggel foglalkozom. Ez a feszültség akkor válik láthatóvá, ha összehasonlítjuk a Meiji-kor mint a "felvilágosult" nyugati liberalizmus bevezetésének időszaka értelmezését a központosított reformok ideológiájával, amely közel sem volt oly mértékben liberális, amennyire a Meiji-korszak gondolkodói maguk is állították. Erre a feszültségre a Meiji-kori oktatási reformokban való megjelenésén keresztül mutatok rá, majd a nők oktatása mint a Meiji-kori családszemlélet központi kérdését veszem szemügyre. Az elemzés alapjául a korszak vezető gondolkodóinak az 1870-es években, elsősorban a Meiroku Zasshi-ban 明六雑誌 publikált írásai szolgálnak.