The Role of Family in Modern China: A Blended Compressed Transformation of the Private and Public Spheres - Rajkai, Zsombor (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
Míg a maói korszak (1949–1976) a korábbi hagyományos gyakorlattal ellentétben a családi kapcsolatok helyett inkább a munkahelyi kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt, az ezt követő időszak ismét kiemelte a család mint alapvető társadalmi egység jelentőségét. A kínai modernizáció sajátos jellege miatt azonban a család a mai Kínában egyszerre mutat hagyományos, modern és posztmodern jellegzetességeket. Például míg a családon belüli kapcsolatoknál a szülők iránti tisztelet hangsúlyozása a hagyományos konfuciánus ideológia továbbélésének tekinthető, a szülői beleszólást elutasító párválasztás szabadságának eszméje már modern jelenség. Ezzel szemben a jelenlegi alacsony termékenységi mutató – igaz, a korábbi egykepolitika eredményeként – a kínai családok egyfajta posztmodern jellegére utal. Ez a mozaikos jelleg a privát szféra és a különféle politikai, gazdasági és civil szférák kapcsolatának bonyolult formálódásában is megmutatkozik. Az azonban kétségkívül elmondható, hogy a mai Kínát, amelynek kutatása a változatos modernizációs utak jobb megértése terén új távlatokat kínál a társadalomtudományok számára, egyfajta modern kori családközpontúság jellemez, ahol a család továbbra is alapvető szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalásban és társadalmi fejlődésben.