Wedding Customs in Amdo, Eastern Tibet - Béres, Judit (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
Az esküvő a tibeti társadalomban egyike a legfontosabb családi ünnepeknek. Az esküvő minősége rámutat a család szerepére, amelyet a nemzetségen belül játszik. Ennek szerkezete és szabályai eltérőek lehetnek a különböző régiókban, de a fő elemek nagyjából megegyeznek. Az előkészítés és maga a szertartás néhány napig vagy tovább tarthat. Hagyományosan ezt első lépésként megelőzi egy asztrológussal folytatott konzultáció: általában a család csak akkor engedélyezte a házasságot, ha a két fél a születési jegyeik alapján összeillett. Tanulmányomban az amdó területek – azaz a mai Csinghaj tartomány nagy része, illetve Kanszu és Szecshuan tartományainak egyes részei – lakodalmi szokásaira fogok összpontosítani, különös tekintettel az esküvő szakaszaira és az elhangzó dalokra, köszöntőkre. Az ünnepség alatt a rokonok, leginkább az anyai nagybácsi szerepe rendkívül fontos, repertoárjuk általában hatalmas mennyiségű dalt tartalmaz. Az egyes rokonok külön szerepe is rávilágít a hagyományos tibeti családmodell, és ezáltal a családi ünnepségek szigorúan hierarchikus mivoltára, illetve a szülői tisztelet fontosságára.