Renouncing the World and Taking Ordination: Family Ties of Mongolian Buddhist Novices - Teleki, Krisztina (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
A múlt század jelentős változásokat hozott Mongólia történetében a Bogd kán teokratikus uralmától kezdve (1911–1921) a szocializmuson át (1921–1989) a demokráciáig. Jelen cikk a szerzetessé válás, azaz az „otthonból az otthontalanságba” távozás XX. század eleji és végi, XXI. század eleji formáit és lehetőségeit szemlélteti. Írott források híján személyes beszélgetések világítanak rá a szerzetesnövendékek motivációira, családi kötelékeire, családban betöltött szerepére. A beszámolók között három szerzetes-generáció emlékeit találjuk: az 1920–1930-as években fogadalmat tett szerzetesek visszaemlékezéseit, egy 1990-ben fogadalmat tett szerzetes beszámolóját, valamint Mongólia főkolostora, a Gandantegčenlin kolostor Tantrikus iskolája jelenlegi növendékeinek tapasztalatait. A beszámolók rámutattak arra, hogy bár a buddhizmus a rendszerváltás után nem érte el egykori történeti jelentőségét, kizárólagos vallási szerepét Mongóliában, napjainkban a régi hagyományok és újítások együtt élnek. A Vajrayāna hagyományban oly fontos mester és tanítvány kapcsolat kiemelt szerepe azonban mindmáig megmaradt.