Hvang Dzsini sidzso versei: (Eredeti szövegek, nyers- és műfordítások) - Osváth, Gábor (Távol-keleti Tanulmányok, 2010)
Hvang Dzsini a régi koreai irodalom legismertebb költőnője. Életéről kevés hiteles adat maradt fenn, de sok legendás történet hőse. A szórakoztató hölgyek, a kiszengek közé tartozott. A három soros, laza ütemes verselésű sidzso a koreai líra reprezentatív, ma is népszerű műfaja; Hvang Dzsini ennek kiemelkedő művelője volt. A kiszengek által írt szerelmes versek nem allegorikus értelműek, mint a férfiköltők művei. A szigorú erkölcsű konfuciánus világban szabadabb életformájuk alkalmas volt az őszinte érzelmek kifejezésére. Állandó témájuk a társuk távolléte miatti fájdalom. Hvang Dzsini mai művészeti alkotásokban gyakran szerepel mint az önálló, döntésekre képes modern nő előképe. A dolgozat bemutatja összes fennmaradt sidzso versét.