A buddhizmus és tanulmányozásának kezdetei: (Kőrösi Csoma Sándor munkásságának tükrében) - Bethlenfalvy, Géza (Távol-keleti Tanulmányok, 2010)
A tibeti nyelv megismerésével Csoma számára feltárulhatott a buddhizmus egyik legnagyobb terjedelmű irodalmi kincsestára. Tudományos lelkiismerete nem engedte meg, hogy legalább a bevezető és iránymutató lépéseket meg ne tegye e kincsek felmérésére. Visszatekintve megállapítható, hogy helyesen ítélt, életműve nemcsak a tibeti nyelv tanulmányozásában, de a buddhizmus kutatásában is úttörő jellegű teljesítmény volt. Elsőként adott áttekintést a szent könyvek rendszeréről, alapos filológiai felkészültséggel fordított és elemzett fontos buddhista szövegeket. A tanulmány erről ad rövid áttekintést.