Zsákutcák és középutak: Az eszmetörténeti vizsgálódások és az individuális cselekvés viszonya Maruyama Masao-nál - Takó, Ferenc (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
Maruyama Masao a XX. századi japán gondolkodás egyik meghatározó alakja volt. Számos jelentős írásában olyan történelmi korszakokkal foglalkozott, amelyekben a japán társadalom „fejlődését” előre mozdítani képes erőket, vagy épp ellenkezőleg, ezt „késleltető” akadályokat fedezett fel. A tanulmány azt vizsgálja, hogyan interpretálta Maruyama ezeket a tényezőket, összehasonlítva a Tokugawa-korról nyújtott értelmezését azzal, ahogyan saját korát, azaz a második világháború után Japánt leírta. Az elemzés középpontjában történelemértelmezésének azok a sajátosságai állnak, amelyek az európai történelemfilozófiában gyökereznek.