A terhesség és magzatkép az Edo-kor második felében: törvényeken, ōraimonokon és Kyōden gesakuján keresztül - Csendom, Andrea (Távol-keleti Tanulmányok, 2019)
Jelen tanulmányban elsődleges forrásokon keresztül elemzem a 18. század végi japán terhesség és magzatképet. A téma általános bemutatása mellett a Matsudaira Sadanobu által kiadott, mabiki (csecsemőgyilkosság) csökkentésére vonatkozó rendeletekre koncentrálok. A hivatalos szövegek feltárásából ugyanis nemcsak a korabeli magzatképről, de az emberek terhességgel és magzattal kapcsolatos nézeteiről is képet kaphatunk. A tanulmány rámutat, hogy a Kansei-kor fordulópontot jelentett mind a hatóságok által kiadott rendeletekben, mind az átlagemberek által kialakított terhesség és magzatképben. A feltárt forrásokból következik, hogy a korszak új mabiki politikájának alapjai a Tokugawa sógunátus társadalmi rendszerében és gazdasági problémáiban találhatók. A 18. század második felében a politikusoknak át kellett értékelniük a születésszabályozás és a szociális jólét kérdéseit. Az új politikai légkör egyértelműen befolyásolta az emberek elképzeléseit is. A megnövekedett érdeklődés a gyermekek iránt Santō Kyōden irodalmi műveiben is megmutatkozik. Noha a magzat vagy az újszülött gyermek elvesztése komoly és szomorú esemény volt a szülők számára, Kyōden nevethető formában tudta átültetni ezt a témát az irodalom síkjára. Ezért az olvasás az Edo-kori japánoknak egyfajta megoldást kínált arra a belső konfliktusra, amely a szülés valódi veszélyei és a mindennapi élet konkrét nehézségei között jelentek meg.