A trianoni szerződéshez kapcsolódó japán dokumentumok elemzése és értékelése Diplomáciai szövegek a magyar–csehszlovák és a magyar–román határ megállapításáról - Umemura, Yuko (Távol-keleti Tanulmányok, 2023)
2020-ban volt az első világháborút lezáró párizsi békekonferencia 100. évfordulója. Az MTA „Trianon 100” kutatóprojekt keretében a Magyarországot érintő japán diplomáciai jelentésekkel foglalkoztam, amelynek eredményeként 2021-ben megjelent a Trianon és a japán diplomácia című forrásgyűjtemény. Ebben a tanulmányban a megjelent kötetben közölt, magyarra fordított anyagot felhasználva elemzem és értékelem a kötet legfontosabb szövegeit. Elsősorban a magyar–csehszlovák és a magyar–román határok megállapításában részt vevő japán biztosok jelentéseit vizsgálom, amelyekben részletes leírások és naplóbejegyzések olvashatók. Vajon hogyan zajlott le a határmegállapítási folyamat, milyen véleménye volt a japán biztosoknak az új határvonalról? Valóban tudtak-e hatást gyakorolni a döntésre? Milyen tanúságot vonhattak le egész tevékenységükből? Írásomban ezekre a kérdésekre keresem a választ.