A kínai háromgyermek-politika a gyakorlatban: Országos családvédelmi és családbarát intézkedések, helyi születésösztönző kezdeményezések - Kakuk, Petra (Távol-keleti Tanulmányok, 2022)
2021 augusztusában lépett életbe a három gyermek politika (san hai zhengce 三孩政策) Kínában, ezzel véget ért a korábbi, korlátozó jellegű népességpolitika. A kínai társadalom elöregedésének egyik oka az alacsony gyermekvállalási hajlandóság, ezért az új politika a gyermekvállalás ösztönzése révén próbálja elérni a kitűzött demográfiai céljait. Kutatásom első részében bemutatom, hogy a központi kormány az elmúlt években milyen családbarát és családvédelmi intézkedéseket vezetett be. A második részben betekintést nyújtok a központi intézkedéseket kiegészítő helyi szintű gyermekvállalást ösztönző kezdeményezésekbe. Az elemzés végén a három gyermek politika jövőjét vázolom fel. A politika valószínűleg nem fordítja vissza a termékenységcsökkenést és az elöregedést, ütemét azonban lassíthatja, és segíthet időt nyerni Kínának szociális ellátórendszerei folyamatos kiépítéséhez.