Bizonyítható-e, hogy a kínai írás a Shang-kor előtt alakult ki? - Csikó, Anna (Távol-keleti Tanulmányok, 2022)
Az írás kétségtelenül az emberiség egyik legfontosabb „találmánya”. A mai modern társadalmak egyszerűen elképzelhetetlenek lennének az írás (és olvasás) nélkül. Azt viszont talán még nehezebb elképzelni, mekkora hatalommal bírtak az ókori kultúrákban azok, akik birtokában voltak az írás és olvasás képességének. A történelem során jelenlegi ismereteink szerint négy helyen alakult ki önállóan az írás: Mezopotámiában az ékírás (i. e. 3400-3300 körül), Egyiptomban a hieroglif írás (i. e. 3200 táján), Kína területén a jóslócsontírás (i. e. 1200 körül) és Közép-Amerikában az olmék kultúra egy, az egyiptomi hieroglifhez hasonló írása (nagyjából i. e. 900-500 idején). A mezopotámiai és az egyiptomi írással ellentétben azonban a kínai jóslócsontírás megjelenése a Shang-korban egyértelműen nem a kínai írás kialakulásának kezdőpontja, hiszen a jóslócsontfeliratokon szereplő szövegek már egy fejlett és teljes írásrendszerről tanúskodnak. A kérdés az, hogy van-e bármiféle bizonyíték, amely egyértelműen alátámasztja azt az elméletet, hogy az írás Kínában már a Shang-dinasztia előtt létezett.