The Khon Clan and the Sakyapas - Péter, Alexa (Távol-keleti Tanulmányok, 2021)
Khon Koncshog Gyalpo 1073-ban Szakjában alapít egy kolostort mestere, Drogmi számára. A kolostor nevét később Drogmi rendje is felveszi és szakjapa rendként válik ismertté. Koncshog a Khon klán tagja, akik közül a mai napig kikerülnek a szakja rend egymást követő apátjai és fő lámái. A Khon családon belül mindig apáról fiúra vagy nagybátyról unokaöccsre száll az apátok trónja. Ha egy szakja apát a cölibátust választja, akkor utódja valamelyik unokaöccse lesz, az apát testvére vagy egy közeli rokona pedig folytatja a családi vérvonalat és irányítja a kolostor világi ügyeit. A szakják akkor érik el politikai hatalmuk csúcsát, amikor Szakja Pandita és Phagpa Láma elnyeri a mongol kánok bizalmát, így a szakja apátokat nevezik ki Tibet vezetőivé. A királykort követő széttagoltság után Tibet központi régiói a szakják fennhatósága alatt kerülnek újra egyetlen politikai vezető irányítása alá a 13. században. A tanulmány célja, hogy bemutassa a Khon klán fejlődését, hogyan vált egy kisebb arisztokrata család Tibetben történelmi és vallási szempontból jelentős hatalommá a Khon család néhány kiemelkedő tagjának erőfeszítése révén.