Kaibara Ekiken egészségnevelő intelmei - Zentai, Judit Éva (Távol-keleti Tanulmányok, 2010)
Kaibara Ekiken, az Edo-kor (1603–1868) egyik legjelentősebb japán neokonfuciánus tudósa, gondolkodója, valamint orvosa volt, aki a Yōjōkun (’Az élettáplálás intelmei’) című írásában összefoglalta mindazt, amelyet egy életen át megtapasztalt és megtanult, beleértve a kor orvosi ismereteit is. Írásában megtaláljuk filozófiájának lényegét is, mely a kínai neokonfuciánus tudós, Zhu Xi tanain alapszik. Ekiken célja a Yōjōkunnal az, hogy a kor emberének egy összefoglalt, teljes képet nyújtson a helyes életmódról, és eligazításul szolgáljon a testi és lelki harmónia eléréséhez és a betegségek elkerüléséhez. Jelen dolgozatban bemutatom Kaibara Ekiken egészségnevelésről alkotott alapgondolatait a Yōjōkun című munkájában található néhány intelmén keresztül.