CSEPREG TÖRTÉNETI TELEPÜLÉSFÖLDRAJZA A KIEGYEZÉSIG

Szerzők

  • Sándor Németh
  • Katalin Gróf
  • József Bódi

Absztrakt

A tanulmány a Vas megye északi részén, a Répce mentén fekvő, 2015-ben 3241 fős Csepreg középkori történeti településföldrajzi áttekintését nyújtja a Kiegyezésig. Azért esett a választás erre a településre, mert viszonylag kis lakosságszáma ellenére nagy városi múltra tekint vissza, és több évszázada meghatározza a Közép-Répcemente fejlődését.

Az 1950-ig Sopron vármegyéhez tartozó Csepreg első írásos említése 1255-ből származik, és már 1348-ban civitas-nak említették az oklevelek, a városi címet Károly Róbert vagy Nagy Lajos adományozta. A település a polgári közigazgatás XIX. századi bevezetéséig megőrizte urbánus hagyományait, mezővárosi (oppidum) rangban.

Jelen tanulmány a középkori Csepreg történeti településföldrajzi áttekintését adja (Lenner 2012, 2013). Ebben az időszakban a nemesi faluból királyi várossá, majd egy-egy földbirtokos uralma alatt álló mezővárossá, egyúttal a Répcemente legerősebb gazdasági, kereskedelmi centrumává vált. A kutatás ennek megfelelően két részre tagolódik. Az első egységben a (mező)város központi funkcióit jelentő, illetve azokat megerősítő közigazgatási, gazdasági és társadalmi folyamatok kerülnek bemutatásra.

##submission.downloads##

Megjelent

2022-01-11

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek