A KÖZÖSSÉGI MÉDIA SZEREPE A TELEPÜLÉSEK ÉLETÉBEN, KIEMELTEN A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK KEZELÉ-SÉBEN

Szerzők

  • Péter Bányász

Absztrakt

Jelen tanulmány azt tűzte ki céljául, hogy bemutassa, hogyan használhatjuk fel a közös­ségi médiát a települések életében bekövetkező normál, illetve rendkívüli események kezelésére. Rendkívüli esemény alatt azokat normál állapottól eltérő, előre nem lát­ható eseményeket értem, amelyek kezelése-felszámolása különleges intézkedéseket igényel.

Fontos az elején leszögeznem, hogy az általam elmondottak minden egyes település­típusnál alkalmazhatóak, így nem végeztem el kategorizálásukat.

Tanulmányomban három főbb területet elemző bemutatását látom el:

– mit értünk közösségi média alatt? mik az elemei, mi indokolja az ezzel kapcsolatos kutatásokat?

– mire használhatják a települések a közösségi médiát?

– milyen szerepe van a közösségi médiának a rendkívüli események kezelésében?

Közösségi média alatt a web 2.0 ideológiai és technológiai alapjaira épülő internetes alkalmazások összességét értjük (Kaplan – Haenlein 2010). Ha egyszerűsíteni sze­ret­nénk ezt a fogalmi meghatározást, akkor olyan oldalak összessége, ahol a tartalmat a felhasználók állítják elő, a szolgáltató pusztán a keretet biztosítja. Az így keletkezett tar­talmat aztán a többi felhasználó megoszthatja, kiegészítheti, kommentelheti, ez által új/részben új tartalmat állítva elő.

A legfontosabb elemei a közösségi médiának a különböző közösségi oldalak, videó- és képmegosztó oldalak, blogszolgáltató oldalak (ide értve a mikroblog szolgáltatá­sokat is), de én ide sorolom a különböző okostelefonokra írt alkalmazásokat is. Bár egyes oldalak, elsősorban a Facebook arra törekszenek, hogy ők maguk váljanak az In­ternetté, fontos látni, hogy a különböző oldalak népszerűsége országoktól és kultúrák­tól függően eltér.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-12-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek