SZIGETSZENTMIKLÓS KÖRNYÉKÉNEK LAKÓNÉPESSÉG-, VALAMINT FOGLALKOZÁS- ÉS TELEPÜLÉSSZERKEZETI VÁLTOZÁSAI AZ 1980-AS ÉVEKTŐL NAPJAINKIG

Szerzők

  • András Tenk

Absztrakt

Tanulmányomban a dél-pesti agglomerációhoz (déli szektor) tartozó Szi­get­szent­mik­lós és környékének foglalkozás- és településszerkezeti, valamint lakónépességszám vál­tozásait kívánom az 1980-as évektől napjainkig terjedő időszakban röviden be­mu­tat­ni. A Csepelen működő nehézipari komplexum kiszélesedése miatt a 20. század má­sodik felére a Budapesttől délre lévő agglomeráció települései egy egymással szoros kap­csolatban lévő település-együttessé álltak össze. Ezzel párhuzamosan a táj­hasz­ná­lat és a jellegzetes településszerkezet is megváltozott. Ez az állapot a rendszerváltás után megszűnt mivel a hazai nehézipar csődbe ment, megszűntek a szocialista nagy­vál­lalatok. A munkaerő jelentős része átáramlott a szolgáltatási szektorba, „új” mig­rá­ci­ót, megváltozott településstruktúrákat teremtve.

1990 után megnőtt a Budapestről a főváros környéki agglomerációba kiköltözők ará­nya is. Ezzel Budapesten népességcsökkenés, míg az agglomerációban né­pes­ség­nö­ve­kedés jelentkezett. Ez alól a dél-pesti agglomeráció területe sem volt kivétel. A nö­vekvő mértékben beköltöző népesség számára nem volt elég az általam vizsgált te­le­pü­lések lakásállománya, ezért új területeket kellet lakás céljára beépíteni. Ez pedig je­len­tősen megváltoztatta az addigi településszerkezetet. Nőtt a belterületi földek be­é­pí­tett­sége, továbbá a települések terjeszkedni kezdtek, melynek ára, hogy több kül­te­rü­le­tet kellett belterületi nyilvántartásba venni, építési területként hasznosítani. A gyors nö­vekedés több konfliktust is teremtett, elsősorban Budapesttel. A főváros köz­igaz­ga­tá­si határára ráépülő szigetszentmiklósi lakóparkok infrastrukturális ellátása, az alap­fo­kú oktatás biztosítása többletfeladatot ró – jelen esetben – a csepeli ön­kor­mány­zat­ra.

A vizsgált települések beépítettségét, településstruktúrájának megváltozását a tér­ség­ben megjelenő multinacionális cégek, nagyvállalatok is befolyásolták. Az egykori me­zőgazdasági művelés alatt lévő földeken ma már elsősorban logisztikai, ke­res­ke­del­mi és részben ipari tevékenységet végző cégek telephelyei találhatók.

A fővárosi lakosság kiáramlása, a tercier szektor látványos megerősödése, a meg­ö­rök­lött ipartelepek, infrastruktúrák integrálása a szolgáltatási szektorba, az ipari te­vé­keny­ség továbbélése mind-mind a dél-pesti településszerkezet és lakosságszám lát­vá­nyos átalakulásához vezetett.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-12-02

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek