Tehetséges tanárok a tehetségekért - Gyarmathy, Éva (Pedagógusképzés, 2003)
A tehetséggondozás egyik nagy problémája, hogy a tehetség mibenléte nem definiálható pontosan. így a tehetségek azonosítása is csak a teljesítményen keresztül valósulhat meg. Ehhez tehetséggondozó programokra és megfelelően képzett tehetséggondozókra van szükség. A tehetséggondozó a tehetségekhez nagyon hasonló tulajdonságokkal, átlag feletti képességekkel, kreativitással és motivációval kell, hogy rendelkezzen. Számos szerepet kell elvállalnia, így edző, menedzser, mentor, tanácsadó és szülői csoportok vezetője. A tehetséggondozók képzésében a tehetséges gyerekek fejlesztésében használt módszereket alkalmazzuk, hogy mintát és sajátélményt kapjanak ezen hatékony eszközök tekintetében.