A hazai egyetemi tanárképzés pedagógiai tartalmai - Zrinszky, László (Pedagógusképzés, 2003)
Az MTA Pedagógiai Bizottsága megkezdte a hazai tanárképzés helyzetének áttekintését és elemzését. Először az egyetemeken folyó pedagógiai tárgyú képzési tartalmakról gyűjtötte össze az alapvető „bemeneti" és „kimeneti” adatokat. A közölt tanulmány a vizsgálati eredményeket foglalja össze a következő elrendezésben: (1) az elméleti és a gyakorlati képzés viszonya. (2) A program- (curriculum-) típusok. (3) A leggyakrabban feltüntetett elmélettanulási források (tankönyvek, jegyzetek, szöveggyűjtemények). (4) Komplex szigorlatok és tanári képesítő vizsgák. A szerző csupán helyzetképet kívánt felvázolni, de jelezte azt a - részben a vizsgálat adataiból, részben a tanárképzésfunkcióinak és környezetének várható alakulásából levonható - következtetését is, hogy az egyetemi tanárképzés előnyben részesített tartalmai lényeges vonatkozásokban változtatásra szorulnak.