Rovatszerkesztői bevezető - Fűzi, Beatrix; Horváth, László (Pedagógusképzés, 2022)
A gyerekek és fiatalok tanításának-nevelésének sikeréhez a tanárjelöltek számos területen igényelnek felkészítést. A tanárjelöltek pályára vonzásában és a már gyakorló tanárok pályán tartásában fontos, hogy kompetensnek és fejlődőképesnek éljék meg magukat a problémákkal, kihívásokkal való találkozáskor. Többek között az iskolatípustól és a tantárgytól is függ, hogy milyen megoldandó feladatokkal szembesül a tanár(jelölt) és milyen lehetőségei nyílnak a tanulók kibontakoztatására. Rovatunk cikkei két különböző tanárképző intézmény erőfeszítéseinek, pilot programjának bemutatásával irányítják rá a figyelmet az elméleti felkészülés és a terepen szerezhető gyakorlat jelentőségére ezúttal a nyelv- és szakmai tanárok nézőpontjából. Hogyan járulhatnak hozzá a diákok fejlesztéséhez a szótárhasználat tanításában járatos nyelvtanárok? Miként segíthetik az iskolai gyakorlatok és az ott szerzett élmények feldolgozását célzó foglalkozások a szakmai tanárjelöltek tanári identitásának megerősítését egy változásokkal és kihívásokkal teli közegben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ és számos további dilemmát mérlegelünk. Várjuk Olvasóink véleményét, reflexióit az írásokra és a felvetett kérdésekre!