Matematikai szorongás az általános iskolában: A pedagógusképzés kihívásai a matematikai szorongás tükrében - Csimáné Pozsegovics, Beáta; Schlichter-Takács, Anett (Pedagógusképzés, 2021)
Az 1950-es évektől kezdve számos kutatás vizsgálja a matematikai szorongást. A jelenség összetett, számos tényező kölcsönhatásának következményeképpen alakul ki, és szilárdul meg, mint a szocializációs tényezők, motivációs tényezők, kognitív természetű hatások, érzelmi, emocionális hatások, tanulással, oktatással kapcsolatos tényezők. A pedagógusképzésben oktató szakemberként azt tapasztaljuk, hogy a matematikai szorongás a leendő tanítók körében is nehézségeket okoz, ezáltal különleges figyelmet igényel. Tanulmányunkban a témában megjelent nemzetközi és hazai szakirodalmak eredményeinek összegzésére törekszünk.