Egészséggel kapcsolatos attitűdök, szorongás és megküzdés a Debreceni Egyetem tanár szakos hallgatói körében - Kovács, Karolina Eszter; Rebeka, Nagy Klaudia (Pedagógusképzés, 2022)
A kutatás célja a Debreceni Egyetem osztatlan tanárképzésében tanuló hallgatók (N=108) egészségtudatossággal kapcsolatos attitűdjeinek, valamint tanulmányi eredményességük vizsgálata. Az eredmények alapján a hallgatókra viszonylag rugalmas megküzdés jellemző, egészségmagatartásuk jobb az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) kutatási adataival összevetve. Jelentős nemek szerinti különbségek csak egyes komponensekben mutatkoztak. A sportolás hatása önmagában jelentősen pozitív, ez azonban eltűnik az egészségtudatossági és tanulmányi komponensek bevonásával. Eredményeink betekintést helyzetképet mutatnak a tanárszakos hallgatók egészségtudatossági eredményességéről, amely trendjeinek pontos feltárása azonban további kutatásokat igényel, különösen az aktuális járványügyi helyzet okán.