Az iskolák szakmai felügyelete Németországban: Hessen tartomány példája - Bikics, Gabriella (Pedagógusképzés, 2013)
A magyar oktatáspolitika egyik legfontosabb új „projektje“ a tanfelügyeleti rendszer reformja. A koncepció már körvonalazódott, jelenleg az első tanfelügyelők képzése folyik. Ezért indokolt a nemzetközi kitekintés, különösen egy olyan országra, amihez politikai, gazdasági és kulturális téren ezer szállal kötődtünk és kötődünk ma is. A szerző bemutatja a német tanfelügyelet történetét, változásait és jelenlegi koncepcióját, különös tekintettel Hessen tartományra. Leírja a tanfelügyeleti látogatások menetét, módszereit, eszközeit és eredményeit. A német példa megismerése sok tanulsággal szolgálhat a magyar tanfelügyeleti rendszer számára.