Elkötelezettség és felelősségvállalás a szakmai fejlődésért: (8. pedagóguskompetencia) - Zagyváné Szűcs, Ida (Pedagógusképzés, 2017)
Jelen vizsgálódásunk kiindulópontját azok a kompetenciák képezik, amelyek mind a pedagógussá válás folyamatában, mind pedig a további szakmai fejlődésben meghatározó szerepet töltenek be. A komplex kompetenciarendszeren belül az alábbi tanulmány a 8. szakmai kompetencia, az Elkötelezettség és felelősségvállalás a szakmai fejlődésért mélyebb összefüggéseit igyekszik feltárni, valamint az ezekből fakadó képzési következtetések levonni.