„Tanár volt csupa nagybetűvel, s a tudós tanári lét és modell követendő példája” – Honti Máriára emlékezünk - Rádli, Katalin; Szövényi, Zsolt (Pedagógusképzés, 2024)
Honti Mária magyar nyelv és irodalom, valamint történelem szakos tanár, tankönyvíró, irodalomtörténeti, módszertani-pedagógiai tanulmányok szerzője, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának korábbi igazgatója, a közoktatás ügyének minisztériumi irányítója, nyugalmazott államtitkár. Munkássága a tanártovábbképzéshez, az irodalom és a nyelvészet határterületeihez kapcsolódik. A szakma és a hivatás nála egyet jelentett a tanulókért, a társadalomért felelősséget vállaló tanári magatartással. Életpályája irányadó kollégái és tanítványai számára.