Németország tanárképzési rendszere - Bikics, Gabriella (Pedagógusképzés, 2018)
A német pedagógusképzés jellemzői: a kétszakaszosság, az erős gyakorlati orientáció, a képzési szakaszok összehangolása, a pedagógus pályakezdő szakasz támogatása, valamint a tanárok diagnosztikai és módszertani kompetenciáinak erősítése. Első képzési szakaszában a szaktudományok és a pedagógia elméletéből kiindulva kerül sor a tanítás gyakorlatának megismerésére, a másodikban pedig a pedagógiai gyakorlat elméleti irányultságú reflexiója válik hangsúlyossá.