A természettudományi szakos pedagógusok képzése és a NAT - Nahalka, István (Pedagógusképzés, 2004)
A Nemzeti alaptanterv 2003-as változatának elkészítése közbenjelentős vitákat váltott ki az a döntés, hogy a közoktatás tartalmi szabályozásának ez a legfelső szintű dokumentuma nem fogalmazza meg az egyes évfolyamokon tanítandó ismereteket, vagyis a tananyagot. Ez a megoldás jelentős mértékben befolyásolja a pedagógusképzést, hiszen a leendő tanítók és tanárok képzése során a felsőoktatási intézmények nem támaszkodhatnak egy egységes, részletesen szabályozott tananyagra. A szakmódszertani oktatás új feladata lesz ebben a helyzetben annak alapos átgondolása, hogy milyenfeladatokra és milyen módon kellfelkészítenie a leendő pedagógusokat, ha nem a mindenkire kötelező, általánosan érvényes tananyag tanítása áll a hallgatók felkészítésének középpontjában. E tanulmányban érveket sorakoztatunk fel a megoldás, vagyis a tananyag kihagyása mellett, s az egyik műveltségi területen, a természettudományos nevelés területén bemutatjuk, hogy mi az, ami adott a NA T-2003-ban, s hogyan befolyásolhatja az egyetemi ésfőiskolai képzést is.