A pedagógusképzés átalakításának - fejlesztésének kérdései - Ladányi, Andor (Pedagógusképzés, 2003)
A pedagógusképzés átalakítása, fejlesztése fő feladatainak meghatározása során három körülményt szükséges figyelembe venni: e képzés jelenlegi helyzetét, problémáit; a pedagógusképzés „kettős kötődésére” tekintettel mind a közoktatás igényeit, mind pedig a felsőoktatásban történő változásokat, valamint a pedagógusképzés nemzetközi fejlődési tendenciáit. A pedagógusképzés jelenlegi helyzetéről, e képzés színvonaláról, hatékonyságáról pontos ismereteink nincsenek, ennek kellően egzakt értékeléséhez alapos, sokoldalú követéses vizsgálatra lenne szükség (amelynek súlypontja nyilvánvalóan már a fiatal pedagógusok iskolai működésének idejére esne). Ezért e tekintetben csak feltételezésekre lehet szorítkoznunk. A közoktatás és a felsőoktatás részéről érkező kihívások viszont fő vonásaiban ismeretesek, és - legalábbis a dokumentumok szintjén - ismerjük a pedagógusképzés nemzetközi fejlődési tendenciáit is (ami nem korlátozható a bolognai folyamattal összefüggő kérdésekre). A következőkben ezek alapján szeretném vázolni és megindokolni a pedagógusképzés átalakítására, fejlesztésére vonatkozó javaslataimat, előrebocsátva, hogy ezek fő gondolata a képzés színvonalának emelése, hatékonyságának növelése, az ehhez szükséges feltételek megteremtése, megőrizve a pedagógusképzés értékeit és elkerülve a szükségtelen, a minőségi követelmények érvényesítésével ellentétes szervezeti változtatásokat.