Volt egyszer egy iskola...: Egy tanítóképző emlékezete - Szabó, Ildikó (Pedagógusképzés, 2003)
A nyíregyházi Leánykálvineumot elsősorban árva diákok számára hozta létre a református egyház 1926-ban. A tanulmány a visszaemlékezések tükrében arra keresi a választ, hogy tanítónőképzőjének pedagógiai sikerességében és diákjaira gyakorolt, életre szóló hatásában milyen szerepet játszottak társadalmi beágyazódásának és működési körülményeinek sajátosságai, a korabeli nyugat-európai protestáns tanítóképzés mintája, a tanári kar szakmai és emberi értékei, valamint a néptanító társadalmi és szakmai szerepéről vallott elképzelései.