„Egészséges pedagógusokért” - Bagdy, Emőke (Pedagógusképzés, 2003)
A tanulmány az „Egészséges Város" nemzetközi prevenciós projekt hazai alkalmazásának bemutatása. Az egészségfejlesztő mentálhigiénés (relaxáció- és stresszkezelésre tanító) program Kalocsa város és térsége valamennyi pedagógusának megajánlott, végül 72 személy önkéntes részvételével megvalósult 32 órás (8x4 óra) tanfolyam volt. A stresszcsökkentés tanulásának eredményességét tesztekkel vizsgálták a szorongásra, szorongásosságra, a pszichikai zavarok előfordulására, a depresszivitás mértékére és a lelki küzdőképesség (coping stílus) módjaira vonatkozóan. Az eredmények kedvező változásokat tükröznek. A szorongásnak és alapkészségének csökkenése, a viselkedési rigiditás és a stressztünetek enyhülése, a hangulati életjavulása mellet a „pszichológiai immunrendszer" sajátos erősödését igazolhatták. A rövid idő (32 óra) alatt elért - meglepően pozitív - eredményeket „főnix-effektusnak" nevezték el.